У Києві відбулася конференція Синодального відділу Української Православної Церкви у справах сім’ї.

З нагоди 1000-літньої річниці упокоєння святого Рівноапостольного князя Володимира – хрестителя та просвітителя Київської Русі, 7 травня 2015 р. в Києво-Печерській лаврі проходила Всеукраїнська конференція «Вплив Володимирового хрещення на встановлення та розвиток інституту сім’ї від Київської Русі до сьогодення», , що була організована співпрацівниками Місії Синодального відділу у справах сім’ї. Від Ізюмської єпархії з благословення Архієпископа Ізюмського та Куп’янського Єлисея в конференції прийняв участь голова єпархіального відділу Соціального служіння та милосердя ігумен Симеон (Негрецький).

Перед початком конференції були проголошені вітальні слова до учасників конференції відПредстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія; , Керуючого справами Української Православної Церкви Митрополита Бориспільського і Броварського Антонія; Єпископа Ровеньківського і Свердловського Пантелеімона – Голови Місії Синодального відділу Української Православної Церкви у справах сім’ї ; представників Київської обласної державної адміністрації та Київського міського центру сім’ї «Родинний дім», громадської організації “ Фундація “ Гармонізоване суспільство ”.

На двох пленарних засіданнях конференції з доповідями виступили керівники єпархіальних відділів у справах сім’ї, науковці, спеціалісти в галузі роботи з сім’єю, вихованці Київської духовної семінарії в яких розглядалися наступні питання:

  1. «Зміна життєвого укладу на Русі після її хрещення». –  Олівінський Руслан, вихованець 1 класу Київської духовної семінарії.
  2. «Формування державного й церковного права, християнської сім’ї і вітчизняної школи за правління святого князя Володимира (980-1015)». –  Протоієрей Сергій Причишин, клірик Хмельницької єпархії, кандидат богословських наук, викладач кафедри теології і Укранського Православ’я Хмельницького інституту МАУП.
  3. «Соціально-психологічна модель відносин у сучасній українській сім’ї». –Левченко Фессалоніка Григорівна, кандидат педагогічних наук, старший науковий співробітник відділу технологічної освіти і допрофесійної підготовки Інституту педагогіки Національної академії педагогічних наук України.
  4. «Соціально-психологічні проблеми взаємин у сучасній сім’ї». –  Балан Андрій, вихованець 2 класу Київської духовної семінарії.
  5. «Роль батька і матері у сучасній сім’ї». –  Оніщенко Марія Сергіївна, кандидат педагогічних наук, соціальний педагог Середньої загальноосвітньої школи № 128 міста Києва.
  6. «Сутність християнського шлюбу, та його нерозривний зв’язок з Євхаристією». – Ієрей Андрій Стасишин, клірик Хмельницької єпархії.
  7. «Любов як фундамент сімейного щастя». –  Ієрей Михаїл Коник, керівник єпархіального відділу у справах сім’ї Львівської єпархії, провідний спеціаліст служби у справах дітей Дрогобицької райдержадміністрації.
  8. «Монастир як чинник формування християнської культури в сім’ї в епоху тоталітаризму». –   Протоієрей Петро Киричевський, кандидат історичних наук, клірик Овруцької єпархії.
  9. «Більшовицька ідеологія та її вплив на сучасну сім’ю». –  Єрух Олександр Феліксович, співробітник Синодального відділу з соціально-гуманітарних питань.
  10. «Проблема комунікації в сучасній сім’ї». – Протоієрей Роман Півнєв, керівник єпархіального відділу у справах сім’ї Запорізької єпархії.
  11. «Навіщо хрестити дитину, або про виховання у вірі дитини хрещеними і рідними батьками з позицій 1000-літнього досвіду Церкви на Святій Русі». –Протоієрей Сергій Ткаченко, керівник єпархіального відділу у справах сім’ї Кіровоградської єпархії.
  12. «Традиції православної сім’ї та їх вплив на духовне та моральне виховання». –   Троян Ванда Вікторівна, керівник єпархіального відділу у справах сім’ї Джанкойської єпархії.

Питання, що підіймалися в ході конференції дуже важливі та актуальні для гармонійного розвитку українського суспільства в контексті православних сімейних цінностей: знецінення духовних ідеалів, лібералізація сімейної моралі, соціально-психологічні проблеми складності міжособистих відносин в сім’ї, нестабільний добробут в українській сім’ї, зниження соціального рівня населення, зростання безробіття, пияцтво, наркоманія, гедонізм, формальні браки та зростання розлучень, аборти. В доповідях наголошувалася особлива роль Церкви, що багато століть була носієм моралі та духовності, для формування в суспільстві позитивного відношення до інституту сім’ї – як осередку суспільства.

Викорінення моральної занедбаності полягає нині у вихованні молодого покоління та переданні духовного та життєвого сімейного досвіду, що краще всього можна реалізувати через співпрацю Церкви з державними органами влади, соціальними та громадськими організаціями в умовах правових відносин.

Також, в рамках конференції відбувся круглий стіл керівників єпархіальних відділів Української Православної Церкви у справах сім’ї під головуванням очільника Місії Синодального відділу Української Православної Церкви у справах сім’ї Преосвященнішого єпископа Ровеньківського і Свердловського Пантелеімона,де шляхом активного діалогу були обговорені актуальні питання роботи з сім’ями в регіонах та шляхи їх вирішення, намічені плани подальшої спільної роботи.

В результаті роботи конференції було наголошено, що першочерговим завданням на сьогоднішній день є консолідація та направлення зусиль Церкви, держави і суспільства на підтримку духовно здорової сім’ї в збереженні традиційних цінностей.

Відділ соціального служіння та милосердя Ізюмської єпархії.

This slideshow requires JavaScript.

Просмотры (59)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *